De amicitia (Cicero)

Μπορεί να οικοδομηθεί η φιλία, αλλά μόνο υπό την αίρεση ότι οι άνθρωποι είναι ενάρετοι, δεν τους κυριεύουν μεγάλα πάθη, έχουν αίσθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης και δεν απαιτεί ο ποτέ ο ένας από τον άλλο τίποτα άτιμο ή ανήθικο. Ο ένας πρέπει να είναι αφοσιωμένος στον άλλον, να υπάρχει αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός. Όποιος αφαιρεί από τη φιλία τον σεβασμό, την απογυμνώνει από το μεγαλύτερο στολίδι της!

[23].ΛΑΙΛΙΟΣ:Η φιλία με τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα και την αξία που έχει , υπερβαίνει όλες τις υπόλοιπες αξίες , κάνει το μέλλον να φαντάζει αισιόδοξο και δεν αφήνει το πνεύμα να λιποψυχίσει ή να υποκύψει. Όλοι βλέπουν μέσα στον αληθινό φίλο μία άλλη πτυχή του εαυτού τους , εξιδανικευμένη. Χάρη στη φιλία όσοι έχουν φύγει δεν λείπουν ποτέ από κοντά μας , οι φτωχοί γίνονται πλούσιοι, οι αδύναμοι γίνονται ισχυροί και –αυτό βέβαια ακόμη πιο δύσκολο να το φανταστούμε – οι νεκροί φίλοι εξακολουθούν νοερά να ζούν ανάμεσά μας και να μας προκαλούν τη λύπη (για το χαμό τους) αλλά και το σεβασμό . Έτσι οι νεκροί μοιάζουν ευτυχισμένοι στο θάνατό τους και οι ζωντανοί αντάξιοι των εγκωμίων που δέχονται. Κοντολογίς αν οι άνθρωποι απέρριπταν τον φυσικό δεσμό της φιλίας με τόσο έντονα συναισθήματα , δεν θα στεκόταν τίποτα όρθιο , ούτε σπίτι μήτε πολιτεία
Ούτε και η ενασχόληση με τη γεωργία θα βοηθούσε τον αγώνα για επιβίωση. Ακόμη κι αν κάποιος αμφιβάλλει γι αυτό , αρκεί να σκεφτεί τις διαμάχες , τις διαφωνίες που χωρίζουν τους ανθρώπους και θα καταλάβει την ευεργετική δύναμη της φιλίας και της συνεργασίας. Ποια οικογένεια θα ήταν στέρεα δεμένη , ποια πόλη αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τις αντιπαλότητες και τους σπαραγμούς; Ορίστε τι μας κάνει να εκτιμούμε την αξία της φιλίας.
[26].Συχνά όταν σκέφτομαι τη φιλία, αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που ωθεί τον άνθρωπο να ψάξει να τη βρει. Μήπως είναι η αδυναμία ή η ένδεια που μας σπρώχνει να βρούμε στήριγμα στη φιλία; Η ελπίδα ένα αμοιβαίο αίσθημα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε κάτι, που αν το κάναμε μόνοι μας θα ήταν μέτριο; Η αγάπη , από όπου παίρνει η φιλία το όνομά της, στην πραγματικότητα είναι μία πρωτόγονη ορμή που την ενεργοποιεί η συμπάθεια προς κάποιο πρόσωπο. Σίγουρα ο καθένας μπορεί να κερδίσει από μία φιλία έστω και προσποιητή που τις περισσότερες φορές αποβλέπει σε κάποια άμεση ωφέλεια. Όμως στη πραγματική φιλία δεν υπάρχει ίχνος ψεύδους ή απάτης υπάρχει μόνο αλήθεια και ειλικρίνεια
[27].Κατά τη γνώμη μου μητέρα της φιλίας είναι η φύση και όχι η ανάγκη. Υπάρχει μία φυσική κλίση της ψυχής , μία τάση να αγαπήσουμε και σ’ αυτό το συναίσθημα δεν εμπεριέχεται ο υπολογισμός και το συμφέρον. Θα μπορούσε κανείς να το διαπιστώσει αυτό και στα ζώα ακόμη. Στην πραγματικότητα βλέπουμε πώς δείχνουν την αγάπη τους στα μικρά τους και πώς εκείνα με τη σειρά τους δέχονται αυτή τη τρυφερότητα . Αυτή η έκφραση αγάπης και φροντίδας είναι κόμη πιο φανερή στον άνθρωπο. Πρώτα από όλα ανάμεσα σε παιδιά και σε γονείς, γεννιέται ένα συναίσθημα που τίποτα-εκτός αν συμβεί ανεπανόρθωτη ζημιά – δεν μπορεί να το σβήσει. Είναι ένα συναίσθημα που το συναντάμε, το βλέπουμε σε ανθρώπους του δικού μας χαρακτήρα που αναμφίβολα ταιριάζει στις δικές μας απαιτήσεις, αφού βλέποντας τον διακρίνουμε να λάμπει μέσα η αίσθηση του καθήκοντος και η αρετή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s